Maalattiakämpät

Maalattiakämpät

Kuvaus

Ensimmäiset savottakämpät olivat matalia ja kolme ensimmäistä hirsikertaa oli kaivettu maan sisälle. Kämpissä oli maalattia, joka oli lämpötaloudellisesti parempi ratkaisu kuin puulattiat. Seinät oli tiivistetty sammaleella. Joskus miehet repivät niitä irti, jotta ilmanvaihto saataisiin paremmaksi. Talvella ilmanvaihtoa oli liiankin kanssa, sillä aamulla miehet heräsivät pää kuurassa. Tästä asiasta myös valitettiin, kun kämppätarkastaja Augusti Puhakka saapui tarkastuskäynnille. Myöhemmin kämpät rakennetiin suuremmiksi, 8 x 8 kokoisiksi. Niihin sopi kolmekymmentä miestä ala- ja yläritsille. Kämpät lämpisivät aluksi piiseillä, mutta myöhemmin ne korvattiin kaminoilla. Maalattioistakin luovuttiin miesten vaatimuksesta.

1984-01-24

2015-07-07

Erkki Kreivin haastatteluaineisto 1982-1987

10:35

Kreivi, Erkki

Törngvist, Dagmar

Kuivakuru

Puhakka, Augusti

Viittaus

Törngvist, Dagmar, “Maalattiakämpät,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 3. toukokuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122923.