Aineisto

Pentti Lehtinen Petsamossa vuonna 1942

Dublin Core

Nimeke

Pentti Lehtinen Petsamossa vuonna 1942

Kuvaus

Pentti Lehtinen toimi talvisodan aikana autonkuljettajana Lentojoukoissa ja kuljetti lentäjiä Santahaminasta Malmin lentokentälle ja takaisin. Jatkosodan aikana Lehtinen toimi komppanianpäällikkö, insinööri Taivaisen autonkuljettajana aina sodan loppuun saakka. Ammusvarastojen huvetessa Taivainen kävi purkamassa siltarakenteista räjähdyspanoksia, joita he Lehtisen kanssa kuskasivat auton takakontti täynnä kuoppaisessa maastossa uusiokäyttöä varten.

Kevättalvella 1942 komppania oli Petsamossa Litsajoentien eli Russenstrassen, saksalaisten Parkkinasta Litsajoen rannalla oleviin asemiin johtavan huoltotien varressa vastaamassa tien toimivuudesta.
Pentti Lehtinen oli paikalla, kun Neuvostoliitto oli jo aloittanut suurhyökkäyksen ja pitkälle saartanut Petsamon yläluostarilta saakka saksalaisten ja myös huoltotien varressa olevan suomalaiskomppanian asemat. Arktinen lumimyrsky kuitenkin keskeytti Neuvostoliiton joukkojen etenemisen ja pyyhkäisi lumeen koko Litsajoentien haudaten mm. toista sataa kuorma-autoa käsittäneen kolonnan hangen alle.

Pentti Lehtinen toimi sodan jälkeen Pukkilassa kuorma- ja linja-autoliikennöitsijänä.
Teksti: Kaija Tommila

Ensimmäisessä kuvassa on oikealla Pentti Lehtinen. Kuvattu tunturissa 3.5.1942. Sen jälkeen on kuva komppanian majoituksesta Petsamossa. Kolmannessa kuvassa komppanian muona-auto alkaa hahmottua myrskyn jälkeen lumihangesta 8.5.1942. Neljännessä kuvassa Taivainen (vas.) ja Pentti Lehtinen ovat lumimyrskyn jälkeen avatulla Litsajoentiellä 9.5.1942. Viidennessä kuvassa suomalaiset sotilaat ovat tunturisaunassa 12.5.1942. Pentti Lehtinen vasemmalla lumihangessa. Viimeisessä kuvassa siirrytään Petsamosta Karhumäkeen 1942. Tiet olivat huonokuntoisia sielläkin.

Julkistamisajankohta

2016-09

Kieli

Formaatti

Kuva/JPEG

Viittaus

“Pentti Lehtinen Petsamossa vuonna 1942,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. kesäkuuta 2021, https://digi.kirjastot.fi/items/show/123986.
 

Tiedostot

Pentti Lehtinen oik. ja kaverit Petsamossa 1942.jpg
Lähikuva Komppanian majoituksesta Petsamossa 1942.jpg
Komppanian muona-auto kaivettu myrskyn jälkeen lumihangesta Petsamossa 1942.jpg
Pentti Lehtinen oik. ja insinööri Taivainen lumimyrskyn jälkeen avatulla Litsajoentiellä Petsamossa 1942.jpg
Suomalaiset saunomassa kun  lumimyskystä oli selvitty.jpg
Siirtyminen Petsamosta Karhumäkeen 1942.jpg