Matkailijakoti kahvila-ruokala Otavan pohjapiirros

Savonkatu 32

Matkustajakoti, kahvila-ravintola Otava toimi tällä tontilla olevassa kaksikerroksisessa puurakenteisessa talossa. Kansan suussa se kulki Hummerikujan nimellä (ehkä syystäkin). 1930-luvulla, sen alkupuolella sitä piti poliisi Seveniuksen vaimo. Poliisi Sevenius kuoli 1930-luvun jälkipuoliskolla ja rouva muutti pois Iisalmesta.

Seveniuksen aikana ruokalassa oli päivisin lounaspöytä. Monet kaupunkilaiset kävivät siellä syömässä ruokatunnilla. Talon yläkerrassa oli ainakin kuusi matkustajahuonetta, jotka olivat rautatieaseman läheisyyden vuoksi hyvin suosittuja. Kerrottiin, että niitä saattoi varata tuntikäyttöönkin.

Tontin takaosassa oli puinen piharakennus, jossa oli Malminkadun puoleisesta päästä lukien viisi hellahuoneasuntoa. Ensimmäiseen asuntoon kuului matala ullakkohuone.

Rakennuksen toisessa päässä, Savonkatu 30 tonttia vasten, oli halkovajat ja ulkohuoneet.

1930-luvulla asunnoissa asui useita eri perheitä, esim. leskirouva Kokkonen, jolla oli tytär ja kaksi poikaa; Eino ja Kirsti Kumpulainen, joilla oli kaksi tytärtä; Karhusen perhe, jolla oli kaksi poikaa...

Teksti: Iisalmen kansalaisopiston opintopiiri, 2000

2016-12-7

Kuva Item Type Metadata

Valokuva

Viittaus

“Matkailijakoti kahvila-ruokala Otavan pohjapiirros,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/124142.