Kylä elää, maisema muuttuu

Euran äidinkasvot kehityksen pyörteissä

kylämaiseman muuttumisesta ja kehittymisestä
noin sadan vuoden ajalta. 293 kuvaa selitysteksteineen.

Porin kaupunginkirjasto

Tiivistelmä

Kylä elää, maisem a muuttuu, on euralaisen toimittaja Pekka Helanderin kuudes kotiseutuaiheinen julkaisu. Tässä kirjassa hän kertoo meille vanho­jen ja uusien valokuvien kautta, millaisia muutoksia euralaisessa maisemas­sa ja rakennetussa ympäristössä on tapahtunut noin sadan vuoden aikana.
Vanhimmat ympäristöä kuvaavat valokuvat ovat peräisin maisemapostikorteista, jotka tulivat Suom essa muotiin vuosisadan vaihteessa. Korttien aiheiksi kelpuutettiin kauniit maisemat ja merkittävät rakennukset, aina par­haalta puolelta nähtynä. Muutoin vanhoja maisemavalokuvia on vähän - har­voin perhealbumeista löytyy kuvia, joissa ihminen olisi jäänyt taka-alalle.
Aktiivisen valokuvaajan ja innokkaan postikorttien keräilijän Pekka Helan­derin arkistoista on näitä eri vuosikymmeniltä peräisin olevia kuvia löytynyt kuitenkin runsaasti. Kirjan kuva- aineistoa ovat myös muut euralaiset aktiivi­sesti kartuttaneet.
Nyt Pekka Helander on kuvannut vanhojen valokuvien ja postikorttien koh­teet uudelleen samoilta suunnilta ja erinomaisena paikkakunnan tuntijana kertoo meille, mitä kaikkea kehityksen pyörteet ovat merkinneet muun muassa vuosisadan alun kauniille maisemalle ja merkittäville rakennuksille. Onneksi nämä kohteet eivät Eurassa ole vain vanhojen kuvien varassa!
Euran historiaa ei ole tämän vuosisadan osalta vielä paljonkaan tutkittu. Nyt kuitenkin pääsem m e kurkistamaan meille tuttujen asioiden taustaan.

Sirpa Wahlqvist
kulttuurisihteeri
Euran kunta

Viittaus

Helander, Pekka, “Kylä elää, maisema muuttuu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/124302.

Eura-maisemat.pdf