Kiiru

Kiiru

Kuvaus

Kiirun tilan päärakennus Someron Joensuussa 1950. Hirsirunkoinen talo on rakennettu vuonna 1880. Kiirun porvariskartano on merkitty seutukaavaan suojelukohteeksi. ”Someron ensimmäinen Säästöpankki sai toimitilansa Kiirun talosta, jossa sillä oli konttori vuosina 1880-1883. Myös ensimmäisen Someron osuuskaupan tavaramyymälä aloitti toimintansa talosta vuokratussa huoneistossa vuonna 1916. Huoneistossa oli tätä ennen pitänyt kappaliikettä I. Afanasijeff.” (Kaarin Lehtonen: Someron ja Somerniemen kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta. Turku : Turun maakuntamuseo : Varsinais-Suomen seutukaavaliitto, 1990). Someron yhteiskoulun rehtori Joel Vilkki hankki Kiirun tilan omistukseensa keväällä 1932.

1950

Someron kaupunginkirjasto

Somero-Seuran kuva-arkisto

Viittaus

“Kiiru,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/124765.