Aineisto

Menneisyyden loistoa : poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta

Dublin Core

Nimeke

Menneisyyden loistoa : poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta

Vaihtoehtoinen nimeke

Poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta

Kuvaus

Eura on todellinen esihistorian aarreaitta: tuskin mistään muusta pitäjästä Suomessa tunnetaan niin runsaasti muinaismuistoja kuin Eurasta. ]o pelkästään Eura-Kauttuan keskustaajaman alueelta tunnetaan 22 kiinteää muinaisjäännöstä eli pakanuuden ajan ihmisen hauta- tai
asuinpaikkaa. Tässä kirjasessa esitellään niistä joitakin.

Esiteltyjen kohteiden lisäksi rautakauden loistosta on löydetty jäänteitä Keittiömäestä, Mikolanmäestä, Vainionmäestä, Vähä-Vahen pihapiiristä ja Vähässuonmäestä; kivikauden löytöpaikkoja ovat myös Vahe-Peltomaa, Keittiömäki, Mikolanmäki sekä Vähävahen Nummi ja ajoittamattomia muinaisjäännöksiä tunnetaan Harolan Vöhlasista, Osmasta, Vähä-Vahen metsästä ja Lohiluomasta.

Esihistorialliselta ajalta ei ole kirjallisia lähteitä, joten kaikki tiedot tuon ajan ihmisen toiminnasta perustuvat arkeologisiin kaivauksiin. Ensimmäiset esihistorialliset löydöt Eurasta on toimitettu Muinaistieteelliselle toimikunnalle jo 1840-luvulla . Arkeologit ovat olleet tuttuja kesävieraita Eurassa 1800-luvun loppupuolelta lähtien - kaivauksia on tehty yli sadan vuoden aikana kymmenissä kohteissa. Tälle työlle ei näy loppua...

Oppaaseen on koottu poimintoja siitä valtavasta tietomäärästä, mitä arkeologit ovat saaneet selville Eura-Kauttuan loisteliaasta menneisyydestä. Tässä kirjasessa käytetyt paikannimet ovat arkeologien niistä käyttämiä nimityksiä ja ne saattavat poiketa nimistä, millä me nyt kyseiset paikat tunnemme.

Julkaisija

Luontiajankohta

1993

Aineiston välittäjä

Porin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2017

Lähde

ISBN: 951-96964-0-7

Kieli

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe201707037619

Formaatti

Teksti/PDF

Kokoelma

Avainsanat

Viittaus

Wahlqvist, Sirpa & Lehtosalo-Hilander, Pirkko-Liisa , “Menneisyyden loistoa : poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 12. elokuuta 2022, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125167.
 

Tiedostot

Menneisyyden_loistoa.pdf

Geolocation