Menneisyyden loistoa : poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta

Poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta

Kuvaus

Eura on todellinen esihistorian aarreaitta: tuskin mistään muusta pitäjästä Suomessa tunnetaan niin runsaasti muinaismuistoja kuin Eurasta. ]o pelkästään Eura-Kauttuan keskustaajaman alueelta tunnetaan 22 kiinteää muinaisjäännöstä eli pakanuuden ajan ihmisen hauta- tai
asuinpaikkaa. Tässä kirjasessa esitellään niistä joitakin.

Esiteltyjen kohteiden lisäksi rautakauden loistosta on löydetty jäänteitä Keittiömäestä, Mikolanmäestä, Vainionmäestä, Vähä-Vahen pihapiiristä ja Vähässuonmäestä; kivikauden löytöpaikkoja ovat myös Vahe-Peltomaa, Keittiömäki, Mikolanmäki sekä Vähävahen Nummi ja ajoittamattomia muinaisjäännöksiä tunnetaan Harolan Vöhlasista, Osmasta, Vähä-Vahen metsästä ja Lohiluomasta.

Esihistorialliselta ajalta ei ole kirjallisia lähteitä, joten kaikki tiedot tuon ajan ihmisen toiminnasta perustuvat arkeologisiin kaivauksiin. Ensimmäiset esihistorialliset löydöt Eurasta on toimitettu Muinaistieteelliselle toimikunnalle jo 1840-luvulla . Arkeologit ovat olleet tuttuja kesävieraita Eurassa 1800-luvun loppupuolelta lähtien - kaivauksia on tehty yli sadan vuoden aikana kymmenissä kohteissa. Tälle työlle ei näy loppua...

Oppaaseen on koottu poimintoja siitä valtavasta tietomäärästä, mitä arkeologit ovat saaneet selville Eura-Kauttuan loisteliaasta menneisyydestä. Tässä kirjasessa käytetyt paikannimet ovat arkeologien niistä käyttämiä nimityksiä ja ne saattavat poiketa nimistä, millä me nyt kyseiset paikat tunnemme.

1993

Porin kaupunginkirjasto

2017

ISBN: 951-96964-0-7

Viittaus

Wahlqvist, Sirpa & Lehtosalo-Hilander, Pirkko-Liisa , “Menneisyyden loistoa : poimintoja Euran Kirkonkylän ja Kauttuan esihistoriasta,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125167.

Menneisyyden_loistoa.pdf