Vääpeli Sadon tapaus. Osa käsikirjoituksesta heinäkuu 1935-tammikuu 1936

Kuvaus

Digitoitu dokumentti koostuu konekirjoitusliuskoista, joissa on runsaasti lyijykynäkorjauksia, lisäyksiä ja ylipyyhkimistä. Käsikirjoituksesta puuttuvat sivut 9-12, 14-15, 19-24, 26-85. Käsikirjoitus päättyy sivulle 90 kesken lauseen.

Romaani kertoo korpraali Kärnän suorittamasta asepalveluksesta. Kärnä kapinoi käytöksellään ja mielipiteillään rankkoja koulutusmenetelmiä ja suhteetonta esimiesvaltaa vastaan. Hän ajautuu tahtojen taistoon erityisesti vääpeli Sadon kanssa. Tilannetta mutkistaa myös Kärnän seksisuhde vääpelin vaimoon. Kärnän omaa tahtoa ryhmäpaineen alla testataan tarinan lopussa, kun vääpeli Sato joutuu oikeudenkäyntiin asevelvollisten lavastaman pahoinpitelyn myötä.
Lukujen nimet on numeroituihin käsikirjoitusliuskoihin muutettu käsin: s. 1 Öinen paraati > Yöherätys; s. 8 Verraton vääpelin rouva ja öinen kohtaus > Vääpelin rouva; s. 16 Alokas Simo Kärnä ja kusiherätys > Alokas Simo Kärnä; s. 86 Oikeudenistunto ja pari kansanlaulua > Kuolemantuomio; s. 90: Epilogi > Tapaaminen. Sivut 16-18 on pyyhitty yli, aiheena on Simo Jussinpoika Kärnän lapsuus; teksti muistuttaa Rannan Simon lapsuus -novellia.

Laajuus 14 liuskaa
Kirjoitusaika 16.7.1935-24.1.1936
Romaani Vääpeli Sadon tapaus on ilmestynyt ensimmäisen kerran kokoelmassa Teokset 3 (Otava 1956). Se sisältyy teokseen Kootut teokset 4 (Otava 1989).

1936

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Vääpeli Sadon tapaus. Osa käsikirjoituksesta heinäkuu 1935-tammikuu 1936,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125329.