Aineisto

Sotavanhus. Kostoa. Käsikirjoitukset loka-joulukuu 1926

Dublin Core

Nimeke

Sotavanhus. Kostoa. Käsikirjoitukset loka-joulukuu 1926

Vaihtoehtoinen nimeke

Kenttä ja kasarmi

Kuvaus

Digitoidussa dokumentissa on siistillä käsialalla kirjoitettuja lehtiösivuja ja se sisältää kaksi novellia, jotka ilmestyivät Kenttä ja kasarmi -kokoelmassa.

Novellit kertovat 1920-luvun Suomen armeijasta ja ne on kirjoitettu Haanpään oman asevelvollisuuden ja siihen liittyvien kokemusten pohjalta. Pentti Haanpää kuvaa sotalaitosta rehellisen kriittisesti, kyynisesti ja humoristisesti. Molemmat novellit ovat kirjailijan allekirjoittamia.

Sotavanhus-novellissa Askolan akan poika on kolmatta joulua kasarmin arestiputkassa. Hänen sotilasuraansa on kuulunut tottelemattomuutta, monen kuukauden karkaaminen, josta hän sai sotaoikeuden tuomion Kauhajoen rangaistuspataljoonaan. Tämän jälkeen hänet passitettiin yksikköön, jossa hän sai uuden arestimääräyksen. Luteet raavituttavat, mutta mies nukkuu lattialla Raamattu päänalusena.

Laajuus 15 sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Kiviniemi 10.10.1926

Novellissa Kostoa harjoitusaliupseeri Sulo Laine on sadistinen alokkaiden höykkyyttäjä. Alokkaat ovat Laineen epäonnistuneen uran sijaiskärsijöitä. Laine uneksuu siitä, että kenttä olisi täynnä silputtua ihmislihaa ja pirskuvaa verta.

Laajuus kuusi sivua (puuttuu sivut 2-4 ja lopusta neljä riviä)
Kirjoituspaikka ja -aika Leskelä 6.12.1926

Novellit ilmestyivät kokoelmassa Kenttä ja kasarmi (Kansanvalta 1928). Sisältyvät teokseen Kootut teokset 2 (Otava 1989).

Luontiajankohta

1926

Aineiston välittäjä

Pentti Haanpää -työryhmä

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2017112955160

Provenienssi

Aineiston omistaa Pentti Haanpään seura

Formaatti

Teksti/PDF

Oikeudet

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta.

Viittaus

Haanpää, Pentti , “Sotavanhus. Kostoa. Käsikirjoitukset loka-joulukuu 1926,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125337.
 

Tiedostot

89127.pdf
Kenttä ja kasarmi_kuori.pdf

Geolocation