Iisakki Vähäpuheinen saarnamiestä kyydissä. Käsikirjoitus syyskuu 1950
Miten se piki kiehuu? Käsikirjoitus lokakuu 1950

Kuvaus

Digitoitu dokumentti sisältää kaksi novellia, jotka on kirjoitettu sinikynällä itse tehdyille, kirjanpitovihkosta leikatuille kapeille liuskoille.

Novellissa Iisakki Vähäpuheinen saarnamiestä kyydissä Iisakki joutuu Kairanmaan akkojen piikittelyn takia kantamaan tiettömien taipaleiden takaa hylkeennahkalaukussa pienikokoisen lestadiolaisen saarnamiehen.

Saarnamiestä kyydissä on ilmestynyt kokoelmassa Iisakki Vähäpuheinen (Otava 1953), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Novellissa Miten se piki kiehuu? pirtutrokari tahtoo Petsamon luostarissa tutustua herrasnaisiin. Hän ottaa kaverikseen pienpolttajan ja miehet tekeytyvät insinööriksi ja rakennusmestariksi. Lopulta miehet paljastuvat, kun arkkitehtinainen tekee miehille otsikon kysymyksen "Miten se piki kiehuu?".

Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 11.10.1950
Ilmestynyt teoksessa Kootut teokset 8 (Otava 1989).

1950

2018

Haanpää, Pentti, “Iisakki Vähäpuheinen saarnamiestä kyydissä. Käsikirjoitus syyskuu 1950
Miten se piki kiehuu? Käsikirjoitus lokakuu 1950,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125338.