Kiinan muurilla. Käsikirjoitus helmikuu 1955
Puut. Käsikirjoitus heinäkuu 1955

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on punakellerväkantinen ruudullinen muistilehtiö, joka on kirjoitettu lyijykynällä täyteen takakannen kääntölehteä myöten. Takakanteen on kirjoitettu "Pentti Haanpää, Piippola (kautta Aili Haanpää)". Lehtiö sisältää kuvauksia Kiinan matkalta sekä käsikirjoituskatkelman romaaniluonnoksesta Puut. Lisäksi on digitoitu lehtileike.

Kiinan muurilla
kertoo suomalaisen kulttuurivaltuuskunnan kolmikuukautisesta Kiinan vierailusta keväällä 1953. Vaikka Kiinalaiset jutut oli julkaistu vuonna 1954, Haanpää kirjoitti ilmeisesti Suomi-Kiina-Seuran sihteerin Aune Laurikaisen tilauksesta jutun julkaistavaksi seuran lehdessä. Laurikainen oli Haanpään rakastettu, johon hän oli tutustunut Kiinan matkalla. Juttu jäi seuran arkistoon ja se julkaistiin vasta vuoden 2013 alussa. Kirjoitus kuvaa suomalaisdelegaation käyntiä Kiinan muurilla.

Laajuus yhdeksän sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 13.-14.2.1955.
Ilmestynyt ensimmäisen kerran julkaisussa Kiina sanoin ja kuvin (4/2012), sisältyy valikoimaan Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja (Into 2014).

Käsikirjoituskatkelma romaaniluonnoksesta Puut on kirjoitettu vihkoon ilman lukuja, lukujen otsikot on sijoitettu myöhemmin. Romaani jäi kesken kirjailijan kuoleman takia. Puut kertoo talonsa menettäneen miehen, Aatu Tervassavun elämästä, metsätyön raskaudesta ja Korean sodan aiheuttamasta korkeasuhdanteesta joka vilkastutti metsäkauppoja.

Laajuus 33 digitoitua sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 28.7.1955
Romaanikatkelma Puut sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava, 1989).

Digitoidussa kuoressa olevat tiedot ovat osittain virheellisiä.
Dokumentin lopussa on muistivihkon välissä ollut lehtileike, jossa Ilmari Turja kannattaa Yrjö Kivimiehen ehdotusta Haanpään nimittämisestä Suomen Akatemian jäseneksi Toivo Pekkasen jälkeen. Leike on Uudesta Kuvalehdestä, ilman päiväystä. Sivuun merkitty lyijykynällä "Tämä paperi oli tässä välissä, AH [Aili Haanpää] 18.10.1955".

1955

2018

Aineiston julkaisemiseen on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta.

Haanpää, Pentti, “Kiinan muurilla. Käsikirjoitus helmikuu 1955
Puut. Käsikirjoitus heinäkuu 1955,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125342.