Aineisto

Muutos. Pussisen akka, kunnianarvoisa naishenkilö. Sanan seurauksia. Käsikirjoitukset marraskuu 1946

Dublin Core

Nimeke

Muutos. Pussisen akka, kunnianarvoisa naishenkilö. Sanan seurauksia. Käsikirjoitukset marraskuu 1946

Vaihtoehtoinen nimeke

Heta Rahko korkeassa iässä

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on violetinvärinen ruutuvihko. Vihko on lävistetty kahdesta kohtaa eli se on ehkä ollut kansiossa. Sivuilta 7-8 on leikattu pala pois johonkin tarkoitukseen, mutta teksti ei katkea, vain kaventuu. Sisältää kolme novellia.

Ensimmäisessä novellissa ei ole otsikkoa, se on myöhemmin julkaistu nimellä Muutos. Vesas-seppä, entinen tehdastyöläinen takoo ja saarnailee kaikenikäisille sosialismin aatetta. Seppä haaveilee keisari Nikolai II:sen syöksemisestä vallasta. Hän katoaa kylästä taistelemaan punakaartissa, eikä miehestä kuulla enää tämän jälkeen. Teksti on Haanpään avoimimmin vasemmistolaisia tekstejä ja se perää muutosta maailmaan.
Laajuus kahdeksan sivua
Kirjoitusaika 9.11.1946

Pussisen akka, kunnianarvoisa naishenkilö on yleistävä esitys naisen, mökkiläisen, monilapsisen perheenemännän ahkeruudesta. Hänen kaltaistensa naisten varassa maa seisoo, varsinkin kun hän tuo maailmaan toistakymmentä uutta Pussista sota- ja työmiehiksi sekä kaltaisikseen perheenemänniksi. Pussisen akka on Haanpään tunnetuimpia novelleja.
Laajuus yhdeksän sivua
Kirjoitusaika 22.11.1946

Sanan seurauksia on tarina mustanpörssin kauppias Eetusta, joka matkustaa Järven pitäjään ruumisarkussa ja pelästyttää muut kuorma-autossa matkaavat. Näin Eetu myös kostaa Mäen emännälle, joka on kauan sitten loukannut häntä, pientä orpopoikaa (nimimotiivin sanan seuraus). Eetu laskeutuu arkusta alas ennen määränpäätä, ja niin tapaus jää kummittelemaan seudun kansanperinteeseen. Novellin otsikko on tekstaten, eikä siinä ole alleviivausta, mikä oli yleensä Haanpään tapa nimetä tekstit.
Laajuus 13 sivua, teksti katkeaa kesken vihkon loppuessa.

Kaikki novellit ovat ilmestyneet ensimmäisen kerran kokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947). Sisältyvät teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Luontiajankohta

1946

Aineiston välittäjä

Pentti Haanpää -työryhmä

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe2017113055185

Provenienssi

Aineiston omistaa Pentti Haanpään seura

Formaatti

Teksti/PDF

Oikeudet

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Muutos. Pussisen akka, kunnianarvoisa naishenkilö. Sanan seurauksia. Käsikirjoitukset marraskuu 1946,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125346.
 

Tiedostot

89241.pdf
89241_kuori.pdf

Geolocation