Novellien käsikirjoituksia vuosilta 1951-1952

Ensimmäinen kaivo
Puut
Kylpyhoitoa
Iisakki Vähäpuheinen
Matka ja vedennäköinen

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on 16 cm leveä vihko, josta on poistettu musta kansi. Dokumentissa on viisi novellia ja muutamia merkintöjä. Novellien jälkeen vihkossa on tyhjä aukeama, sitten aukeaman molemmilla sivuilla kirjain-numeroyhdistelmiä lyijy- ja punakynällä. Ilmeisesti kyse on shakkitehtävistä.

Novellissa Ensimmäinen kaivo nuori mies kuulee Rosvo-Perttusen aarteesta. Kaivonkatsojaksi tekeytyneenä nuorukainen iskeekin todelliseen aarteeseen, vesisuoneen. Rosvo-Perttunen oli Oulun seudun kuuluisa jalo rosvo, tavarantasaaja 1800-luvulla.
Ensimmäinen kaivo on julkaistu teoksessa Teokset 3 (Otava 1956), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Vanha Eera -novellissa nuori mies koittelee voimiaan patologisen tappelupukarin, Eeran, kanssa. Vanha-Eera ei ole iältään vanha, vaan hän vertautuu oikeaan Vanha-Eeraan, piruun.
Laajuus kymmenen sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Piippola 16.5.1951
Vanha Eera on julkaistu teoksessa Teokset 3 (Otava 1956), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Hevonen ja Bileamin aasi sijoittuu romaanikatkelmaan Puut, jossa Aatu Tervassavun ostama hevonen kuolee. Aatu ymmärtää kuunnellessaan Paavalin saarnaa puhuvasta hevosesta, että hevosen edeltävä omistaja oli kohdellut tätä huonosti. Tässä luonnoksessa ja julkaistussa versiossa on joitakin eroja: Aatun nimi on Antti, eikä eläin kuole.
Laajuus seitsemän sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 8.5.1951
Puut on julkaistu teoksessa Teokset 3 (Otava 1956), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Novellissa Kylpyhoitoa Iisakki ottaa reumatismiinsa lämpöhoitoa ja hautautuu ulkovessan jätöksiin tarkkaillen samalla naisten takapuolia. Tarina ironisoi herrasväen kylpyläharrastusta.
Laajuus yhdeksän sivua
Kirjoituspaikka ja -aika Korpelainen 6.5.1951
Kylpyhoitoa on julkaistu kokoelmassa Iisakki Vähäpuheinen (Otava 1953), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Novellissa Matka ja vedennäköinen Iisakki matkustaa kaupunkiin viinanhakuun. Paluumatkallaan hän nauttii kaikki juomansa.
Laajuus viisi sivua, alusta ja lopusta pari riviä edellisellä ja seuraavalla sivulla
Kirjoitusaika 25.8.1952
Matka ja vedennäköinen on julkaistu kokoelmassa Iisakki Vähäpuheinen (Otava 1953), sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

1951-1952

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Novellien käsikirjoituksia vuosilta 1951-1952,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125367.