Kivelän Liinun leskeys. Notkolainen tuohustaa. Se on sen orja. Käsikirjoitukset heinä-syyskuu 1946

Heta Rahko korkeassa iässä

Kuvaus

Digitoitu dokumentti koostuu kahdesta violettikantisesta pienestä ruuduttomasta lehtiöstä. Ne sisältävät kolme novellia.

Novellissa Kivelän Liinun leskeys mökin emäntä käskee miehensä lähteä siirtolaiseksi Amerikkaan. Hän ei välitä kylän naisten säälittelystä, vaikka jäisikin yksin.
Laajuus kahdeksan sivua.

Notkolainen tuohustaa on tarina kyläräätälistä, joka harrastaa kiellettyä tuulastusta, kunnes kylän pojat nolaavat hänet. Novelli on vihkossa ilman otsikkoa, se on lisätty julkaistuun kokoelmaan.
Laajuus ensimmäisessä lehtiössä kaksitoista sivua, jatkuu toisessa lehtiössä kolmannen novellin jälkeen. Siinä tekstiä on kahdeksan sivua ja vielä takakannen kääntösivulla neljä riviä.

Se on sen orja -novellissa nuorella jätkällä on kalavelkoja Mäkeläisen isännän kanssa. Nuorukainen haastaa isännän, tämän rengin ja pojan. Jätkä saa tappelusta pahoja haavoja. Vuosien jälkeenkin hänet muistetaan intohimostaan.
Laajuus kaksitoista sivua.
Kirjoituspaikka ja -aika Piippola 27.7.1946. Vihkon säilytyskirjekuoreen on novellin luontiajankohdaksi virheellisesti merkitty 27.7.1947.

Kaikki novellit on julkaistu novellikokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947) ja ne sisältyvät teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

1946

2018

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Kivelän Liinun leskeys. Notkolainen tuohustaa. Se on sen orja. Käsikirjoitukset heinä-syyskuu 1946,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125368.