Aapeli Metsän sotaa. Koira. Vuosisadan ottelu. Käsikirjoitukset helmi-huhtikuu 1946

Heta Rahko korkeassa iässä

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on kellertäväkantinen ruutulehtiö, jossa on voimapaperikannet. Se sisältää kolme novellia.

Aapeli Metsän sotaa
-novellia Haanpää ehdotti kokoelmaan Heta Rahko korkeassa iässä, mutta Otava karsi sen pois, koska kustantaja ei halunnut julkaista tarinaa, jossa suhtauduttiin myönteisesti käpykaartilaisiin.
Laajuus viisi sivua
Aapeli Metsän sotaa
on julkaistu ensimmäisen kerran Kiilan 40-luku-lehdessä (3/1946), sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Koira on novelli kunnanlääkäristä, joka tutustuu Kärkkäisten isoon jäniskoiraan. Tarinan jäniskoira on allegoria maailman väkivaltamahdista. Koira lorottaa jumalanpalveluksen aikana alttaripalvelusta pitävän pastorin kintuille. Tarina on muunnelma novellista Herra tohtori, kirkko ja porvarin jäniskoira, joka on julkaistu Matti Salmisen toimittamassa kokoelmassa Ilmeitä isänmaan kasvoilla (Into 2013).
Koira on julkaistu novellikokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947), sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

Vuosisadan ottelu -novellissa Pankka-niminen mies elättää itsensä erilaisilla fyysisillä töillä ja lopulta päätyy Amerikkaan. Kaivostyön jälkeen mies perustaa farmin, on kolmesti naimisissa ja saa paljon jälkeläisiä, kunnes kuolee 90-vuotiaana sydänhalvaukseen.
Vuosisadan ottelu on julkaistu novellikokoelmassa Heta Rahko korkeassa iässä (Otava 1947), sisältyy teokseen Kootut teokset 7 (Otava 1989).

1946

2018

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta,

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Aapeli Metsän sotaa. Koira. Vuosisadan ottelu. Käsikirjoitukset helmi-huhtikuu 1946,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125370.