Aineisto

Päiväkirjaa heinä-elokuu 1944
Korpraali Puksun papinsäkki. Käsikirjoitus elokuu 1944
Seitsemän miehen saappaat. Osa käsikirjoituksesta elokuu 1944

Dublin Core

Nimeke

Päiväkirjaa heinä-elokuu 1944
Korpraali Puksun papinsäkki. Käsikirjoitus elokuu 1944
Seitsemän miehen saappaat. Osa käsikirjoituksesta elokuu 1944

Vaihtoehtoinen nimeke

Yhdeksän miehen saappaat

Kuvaus

Digitoitu dokumentti on kellertävänruskea keskikokoinen muistiinpanovihko, jossa on muutamassa osassa Haanpään sota-ajan päiväkirjaa, yksi novelli ja katkelma Seitsemän miehen saappaista.

Vihkon alussa on katkelma päiväkirjaa, novellin jälkeen tekstiä on lisää. Päiväkirjaosuudet on kirjoitettu kenttähevossairaalassa. Päiväkirjamerkinnässä 23.7. Haanpää siteeraa tunnettua sota-ajan sanontaa: "Risto Ryti ja Olympiaorkesteri esittävät kappaleen Kusessa ollaan. Sanat: Mannerheim. Sävel: Linkomies." Viimeisellä lehdellä puoli sivua ylösalaisin käännettynä vielä lyhyt pätkä päiväkirjaa.
Laajuus yhteensä noin 25 sivua
Kirjoituspaikka ja -aika sairaala 4.7.-11.8.1944.

Korpraali Puksun papinsäkki -tarinan Haanpää on kirjoittanut vartiopäällikkönä putkassa. Upseerit kerätyttävät vallatun alueen kanat suureen kolhoosiin, vahdiksi asetetaan sotamies, joka ei saa luovuttaa munia muille. Korpraali Puksu rakentaa pesien alle putken, jota pitkin munat vierivät kanalan alla olevaan varastoon, josta Puksu hakee ne. Kanalan vartija hermostuu ja hänen rehellisyyttään epäillään, kunnes upseerit havaitsevat Puksun järjestelmän. Puksun herkuttelu loppuu ja vartijan rehellisen miehen maine palautuu.

Laajuus 15 sivua
Kirjoitusaika 4.8.1944
Sisältyy teokseen Kootut teokset 8 (Otava 1989).

Romaanikatkelma on vielä nimellä Seitsemän miehen saappaat. Sotamies Kasperi Ahven löytää lomallaan talvisodassa kaatuneen  venäläissotilaan jäännökset ja ottaa haltuunsa tämän erinomaisen kiväärin, ampuu sillä hirven ja vie lihat kotiinsa. Kun loma loppuu, Ahven toimittaa kuluneet saappaansa huoltokeskuksen suutarinverstaaseen toivoen saavansa ne korjattuina takaisin. Verstaalla korpraali Isolintu kertoo, kuinka oli auttanut lestadiolaista ja kirjoitustaidotonta aseveljeä kirjoittamalla tämän kotiin ja pyytämällä voita ja rahaa tai käy huonosti.

Vihkossa on myös 35 rivin jakso, joka on poistettu julkaistuista versioista. Siinä suutarien asuinkämpän ja viereisen pesulan johtajalotan asuinhuoneen väliseinään on tehty reikä, josta Isolintu ja muut seuraavat lottakomentajan elämää. Tämän luona käy yhtenään miesvieraita upseereista sotamiehiin. Yhden lähdettyä hän soittaa toisen paikalle. Viinaa juodaan ja ryske käy. Heti sodan jälkeen tällainen naturalistinen ja lottia halventava episodi ei ollut sovelias.

Laajuus 10 sivua
Kirjoitusaika 30.8.1944
Yhdeksän miehen saappaat ilmestynyt ensimmäisen kerran 1945 (Otava). Sisältyy teokseen Kootut teokset 6 (Otava 1989).

Luontiajankohta

1944

Aineiston välittäjä

Pentti Haanpää -työryhmä

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Identifiointitunnus

URN:NBN:fi-fe201801172100

Provenienssi

Aineiston omistaa Pentti Haanpään seura

Formaatti

Teksti/PDF

Oikeudet

Aineiston julkaisemiseen muualla on pyydettävä lupa Pentti Haanpään tekijänoikeuksien omistajalta.

Viittaus

Haanpää, Pentti, “Päiväkirjaa heinä-elokuu 1944
Korpraali Puksun papinsäkki. Käsikirjoitus elokuu 1944
Seitsemän miehen saappaat. Osa käsikirjoituksesta elokuu 1944,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. syyskuuta 2021, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125689.
 

Tiedostot

89926.pdf
89926_kuori.pdf

Geolocation