Coxe, William

Coxe, William

William Coxe

Kuvaus

Kirjailija, jonka teos Wilhelms Coxes resa genom Pålen och Ryszland, åren 1778 och följande kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

William Coxe (1747 - 1828) oli englantilainen historioitsija ja pappi. Coxe toimi aatelinuorukaisten opettajana ja matkaseuralaisena ja matkusti laajasti Euroopassa. Vuosina 1801–1811 Coxe toimi Wiltshiressä Bemertonin kirkkoherrana ja omistautui kirjalliselle työlle. Hän kirjoitti erityisesti elämäkertoja, mm. Robert ja Horatio Walpolen sekä Marlboroughin herttuan elämäkerrat. Loppuvuosinaan Coxe sokeutui, mutta suhtautui kohtaloonsa tyynesti ja jatkoi työskentelyään kuolemaansa saakka. Kesäkuussa 1828 julkaistu muistokirjoitus luonnehtii Coxea kirjailijana seuraavasti:

"Hänen kirjallinen uransa käsittää lähes puoli vuosisataa ja sinä aikana hän on rikastuttanut kirjallisuuttamme lukuisilla teoksilla, joita emme kykene tässä käsittelemään vaikka toivottavaa olisi. Tyydymme vain sanomaan, että herra Coxe nautti ansaitusti sekä Englannissa että ulkomailla korkeinta kunnioitusta niin tutkimusmatkailija kuin historioitsijanakin." (Salisbury & Winchester Journal.)

Muotokuvan kaiverrustyö: W. T. Fry, 1904

Viittaus

“Coxe, William,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126813.