Montalembert, Marie Josephine

Marie Josephine Montalembert (alk. de Comarieu)

Kirjailija, jonka Elise Dumenil -teoksen ruotsinkielinen käännös kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Marie Josephine Montalembert (1760-1832) oli näyttelijä ja teatterinomistaja, ja piti myös yhtä Ludvig XVI:n ajan suosituimmista salongeista. Häm avioitui vuonna 1770 itseään huomattavasti vanhemman Marc Renén, Montalembertin markiisin kanssa. Markiisi oli usein vieraillut Marie Josephinen teatterissa ja kirjoittanut sitä varten pieniä näytelmiä, mm. operetit La Statue, La Bergere qualite ja La Bohemienne. Musiikin näihin näytelmiin olivat säveltäneet Cambini ja Tomeoni.

Ranskan vallankumouksen aikana 1789 Marie Josephine taivutti miehensä lähtemään Ranskasta, ja pari pakeni Englantiin. Markiisi halusi myöhemmin palata Ranskaan, mutta Marie Josephine jäi Englantiin, ja avioliitto päättyi eroon. Marie Josephine näyttää kuitenkin saavuttaneen hyvän aseman myös englantilaisissa seurapiireissä, koska mm. Walpole mainitsee hänet kirjeissään.

Englannissa Marie Josephine kirjoitti romaaninsa Élise Duménil (1800) ja Horace ou le Château des ombres (1823). Romaanien sanotaan olevan korkeatasoisia, mielenkiintoisesti rakennettuja, tyyliltään selkeitä ja harmonisia ja paikoittain yleviä.

Viittaus

“Montalembert, Marie Josephine,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126818.