Aineisto

Alfieri, Vittorio

Dublin Core

Nimeke

Alfieri, Vittorio

Vaihtoehtoinen nimeke

Vittorio Alfieri

Kuvaus

Kirjailija, jonka omaelämäkerran ruotsinkielinen laitos Märkvärdiga händelser ur Vittorio Alfieris lefnad af honom sjelf antecknade kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Vittorio Alfieri ( 1749 - 1803) syntyi varakkaaseen perheeseen. Hänen isänsä kuoli pian pojan syntymän jälkeen, minkä jälkeen äiti solmi uuden avioliiton. Alfieri oli herkkä, yksinäinen lapsi, joka sai puutteellisen koulutuksen ja yritti itsemurhaa jo ennen kahdeksatta ikävuottaan. Vuonna 1758 hänet lähetettiin Torinon akatemiaan, mikä ei parantanut hänen oloaan eikä koulutustaan. Alfieri kuvaa Torinossa viettämiään kahdeksaa vuotta "sairauden, toimettomuuden ja tietämättömyyden ajaksi". Saatuaan jo 14-vuotiaana haltuunsa suuren omaisuutensa hän meni ratsastuskouluun, ja siitä alkoi hänen elinikäinen innostuksensa hevosiin ja ratsastukseen.

Vuonna 1766 Alfieri lähti ensimmäiselle matkalleen Italiaan, Ranskaan ja Englannin kautta Hollantiin. Hollannissa hän avioitui ja yritti avioliiton kariuduttua jälleen itsemurhaa. Käytyään välillä Italiassa, hän lähti uudestaan matkoille, tällä kertaa Saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin, Venäjälle ja lopulta taas Englantiin. Sotkeuduttuaan epäonniseen rakkausjuttuun ja kaksintaisteluun hän jatkoi matkusteluaan palaten lopulta Italiaan vuonna 1772.

Alfieri halusi suureksi italiankieliseksi runoilijaksi. Tuon ajan ylhäisön kieli oli myös Italiassa ranska, ja Alfierin italiantaito oli jäänyt heikoksi. Hän aloitti siksi italian kielen opiskelun ja matkusteli laajasti ympäri Toscanaa.

32-vuotiaana Alfieri oli kirjoittanut 14 tragediaa. Hän ei ottanut näytelmiinsä ajankohtaisia aiheita, vaan pitäytyi legendoissa ja historiallisissa sankahahmoissa. Alfierin näytelmät olivat lyhyitä ja niissä oli vain vähän roolihahmoja, kieli hermostunutta, jännittynyttä, oratoriomaista. Tragedioiden lisäksi Alfieri kirjoitti sonetteja, epigrammeja, proosaa sekä omaelämäkerran. Hänen yrityksensä kirjoittaa komedioita sen sijaan osittain epäonnistuivat. Alfierin tragedioita pidetään tärkeänä osana 1700-luvun italialaista kirjallisuutta.

Alfieri sairastui vuonna 1803. Itsepäisen luonteensa mukaisesti hän kieltäytyi lääkereiden ohjeista ja lääkkeistä ja hoiti itseään omilla menetelmillään, mikä pahensi hänen tilaansa. Alfierin viimeiset sanat olivat: "Tartu käteeni, ystäväni, kuolen".

Alfierin tuotanto julkaistiin koottuina painoksina hänen kuolemansa jälkeen, vuosina 1805–1815. Kootut painokset, kaikkiaan 22 nidettä, toimitti Albanin kreivitär, jonka kanssa Alfierilla oli pitkäaikainen ja monivaiheinen rakkaussuhde.

Lähde:
European authors 1000–1900: a biographical dictionary of European literature / ed. by Stanley Kunitz and Vineta Colby. New York: H.W. Wilson Company, 1967.

Viittaus

“Alfieri, Vittorio,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 11. elokuuta 2020, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126819.
 

http://digi.kirjastot.fi/files/repository/657f0f28df8639280a5f2281a58db60f.jpg