Benyovszky, Maurice

Benyovszky, Maurice

Maurice Benyovszky

Kirjailija, jonka muistelmien ruotsinkielinen laitos kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Maurice (Móritz Ágost) Benyovszkyn (1746 - 1786) suvulla oli pitkät ja maineikkaat perinteet sekä Puolassa että Unkarissa. Benyovszky aloitti pitkän ja vaiheikkaan sotilasuransa upseerina Itävallan palveluksessa Seitsenvuotisessa sodassa. Hän liittyi myös Puolan itsenäisyystaistelijoihin Venäjää vastaan ja saavutti kenraalin arvon. Hän joutui venäläisten vangiksi ja hänet karkotettiin Kamchatkalle, josta hän kuitenkin pakeni Eurooppaan.

Benyovvszky oli paitsi sotilas myös tutkimusmatkailija ja seikkailija. Hänen sanotaan olleen ensimmäinen eurooppalainen, joka purjehti pohjoisella pallonpuoliskolla tutkien mm. Alaskan rannikkoa. Sieltä hänen matkansa suuntautui Japaniin ja Formosalle. Hänen tarkoituksenaan oli perustaa siirtokunta Formosalle. Lopulta hän kuitenkin päätyi Madagaskarille vuonna 1774. Benyovszky tutki saarta ja perusti Louisburgin kaupungin. Hän sai paikalliset päälliköt puolelleen, ja lokakuussa 1776 Benyovszky valittiin saaren kuninkaaksi. Julistuksessaan päälliköt toteavat seuraavasti: "olemme antaneet uhrilahjan ja tehneet verivalan ja kansamme edessä julistamme, kuulutamme ja tunnustamme Mauritius Augustuksen ylimmäiseksi päälliköksemme..."

Benyovszky teki matkoja myös Amerikkaan vuosina 1779, 1782 ja 1784, ja tapasi siellä mm. Benjamin Franklinin ja Georg Washingtonin. Madagaskarille Benyovszky palasi vuonna 1784 ja kuoli siellä kaksi vuotta myöhemmin vammoihin, jotka sai ranskalaisia vastaan käydyssä taistelussa.

Benyovszkyn muistelmat julkaistiin Lontoossa vuonna 1790, ja kirjasta tuli maailmanlaajuinen menestys, joka käännettiin usealle kielelle, myös ruotsiksi.

Viittaus

“Benyovszky, Maurice,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126820.