Joensuun Vapaaopisto työvuonna 1923-1924

Kuvaus

Joensuun vapaan kansansivistystyön alku ja myös Joensuun Vapaaopiston juuret olivat kansantajuisessa luento- ja kurssitoiminnassa jo 1860-luvulta lähtien. Rafael Engelberg teki aloitteen luentotoiminnan muuttamiseksi varsinaiseksi opistoksi Ylioppilaiden kansanvalistustoiminnan keskusvaliokunnan nimissä.

Opiston säännöt hyväksyttiin 15.2.1920, ja opisto aloitti toimintansa Joensuussa 7.11.1920. Siitä ryhdyttiin käyttämään nimeä Joensuun Vapaaopisto.

Aluksi opisto toimi sivutoimisen johtajan ja johtokunnan turvin, kunnes vuonna 1922 opistolle haettiin päätoimista johtajaa. Hakijoiden joukosta ensimmäiseksi johtajaksi valittiin Olla Teräsvuori 1.9.1922 alkaen. Hän hoiti virkaa vuoden 1933 syksyyn saakka.

Lähde: Erkki Kinnunen: Olla Teräsvuori 1888-1953

Julkaisussa on myös selvitys Nurmeksen Vapaaopiston toiminnasta 1921-1923/ kirj. P. Piironen ja Valtimon vapaat valistuskurssit / kirj. Sanni Hämäläinen sekä kirjoitus: Pohjois-Karjalan läänin Keskus-Vapaaopisto. Hankkeen alkuvaiheet.

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – PKKO 38.6 JOE

1924

32 s.; 14 x 21,5 cm

Viittaus

Teräsvuori, Olla, “Joensuun Vapaaopisto työvuonna 1923-1924,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132477.