Aineisto

Käsiohjelma : Jeppe Niilonpoika

Dublin Core

Nimeke

Käsiohjelma : Jeppe Niilonpoika

Kuvaus

Neiti Svärdin talo sijaitsi Kauppa- ja Suvantokadun kulmassa. Se oli kapunkilaisten kohtaamispaikka, jossa järjestettiin ohjelmallisia iltahuveja ja konsertteja. Ravintolaa emännöi vuosia kaupungin kulttuurielämän alullepanija ja ylläpitäjä Andrietta (tai Andriette, Henrietta) Svärd. Kaupunkilaiset kutsuivat häntä nimellä Neissyt; samoin Seurahuoneesta puhuttiin "neissyenä". Tämä lempi- tai pilkkanimi saattoi viitata myös bordellitoimintaan, jota Seurahuoneella mahdollisesti harrastettiin. Andrietta esiintyi itsekin mielellään Iltahuvien näytelmissä, usein miesten roolissa. Tästäkin syystä hän oli kaupungissa keskustelua herättävä värikäs hahmo.

Jeppe Niilonpoika on tanskalais-norjalaisen näytelmäkirjailija-historioitsija Ludvig Holbergin näytelmä viinaanmenevästä Jepestä. Tästä näytelmästä on peräisin suomen kieleen tarttunut fraasi miksi Jeppe juo?

Lähde

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – Pienpainatteet – 77: TEATTERI

Kieli

Aikamääre

1800-luvun loppu

Oikeudet

Joensuun seutukirjasto–Pohjois-Karjalan museo

Mittasuhteet

13,5 x 28 cm

Kokoelma

Viittaus

“Käsiohjelma : Jeppe Niilonpoika,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132532.
 

Tiedostot

http://digikoivikko.vaarakirjastot.fi/files/original/ba4d2d8f5bb0f64b6fc1dc370652f7fa.jpg