Köyhää kansaa

Köyhää kansaa

Kuvaus

Savilahdessa sijainneeseen Harjulan sairaalaan oli keskittynyt Kuopion köyhäinhoito 1880-luvulla. Olot sairaalassa olivat huonot. Minna Canth vieraili usein Harjulassa ja näki läheltä asukkaiden toivottoman kurjan tilan.

Vuonna 1886 julkaistiin Canthin Köyhää kansaa -novelli, jonka myötä sairaalan huonot olot nousivat kiivaan keskustelun aiheeksi. Canth sai kiitosta rohkeasta tekstistään, mutta myös kovaäänistä arvostelua kurjuuden liioittelusta ja asioiden vääristelystä.

Seuraavana vuonna Harjulan olot tutkittiin ja Canthin kuvaus todettiin todenperäiseksi. Seurauksena oli, että köyhäinhoitoa kohennettiin. Kertomuksen alkuperäiskäsikirjoitus. Suojapaperin päällä teksti: "Minna Canthin Köyhää kansaa alkuperäinen käsikirjoitus. Lunastettu maisteri J.H. Kalelalta, joka luki korr. teokseen. 30.1.1917. Alvar Renqvist" Käsikirjoituksen otsikon vieressä teksti "G.W. Edlundin käsialaa" ja nuoli viittamassa otsikkoon. Käsikirjoitus sisältää Minna Canthin tekemiä korjauksia.

1886

Kuopio

98 s.

Viittaus

Minna Canth, “Köyhää kansaa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/133290.