Käsityöammattilaitokset Hämeenlinnan kaupungissa v.v. 1896–1905 ja ammattilaitosten tarkastus

Kuvaus

Tarkastusten toimittaminen "käsityöhuoneissa" kuului Hämeenlinnassa vuonna 1880 perustetun terveydenhoitolautakunnan tehtäviin. Kaupunginlääkäri Viktor Mannerin kirjoittama tarkastuskertomus kattaa kymmenvuotiskauden 1896–1905, jolloin Hämeenlinnan käsityöammattilaitoksissa suoritettiin neljä tarkastusta keskimäärin kolmen vuoden välein. Tarkastettavien piiriin kuului yli viisikymmentä verstasta ja liikettä, joissa oli yhteensä yli 200 työntekijää. Joukossa oli mm. jalkine-, räätälin- ja puusepänverstaita, värjäämöjä, savenvalamoja, kivenhakkaamoja ja kirjansitomoja sekä maalarin-, nahkurin- ja kellosepänliikkeitä. Merkittävä muutos vuosisadan vaihteen työoloissa oli päivittäisen työajan lyheneminen lähemmäs kymmentä kuin kahtatoista tuntia. Työntekijöiden asuminen oli edelleen puutteellista, vaikka siinäkin oli tapahtunut edistystä. Kuitenkin osa työntekijöistä asui edelleen verstastiloissa. Verstaiden siisteydessäkään ei ollut kehumista, edes sylkyastioita ei kaikista paikoista löytynyt. Kaupunginlääkäri Manner oli tyytymätön myös ammattientarkastusta sääteleviin määräyksiin, jotka antoivat vähän mahdollisuuksia työoloissa havaittujen puutteiden korjaamiseen.

1907

2015-04

Julkaistu kirjana: Hämeenlinna, 1907.

Viittaus

Manner, Viktor, “Käsityöammattilaitokset Hämeenlinnan kaupungissa v.v. 1896–1905 ja ammattilaitosten tarkastus,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134019.