Neuwo-Kirja, elli Lyhykäinen Oppi Hywiin ja Siiwollisiin Ihmisten Tapoin; Nuoruudelle

Neuvo-kirja eli Lyhykäinen oppi hyviin ja siivollisiin ihmisten tapoin; Nuoruudelle

Kuvaus

Neuwo-Kirja on uudistettu painos Jaakko Juteinin vuonna 1761 ilmestyneestä teoksesta Lyhykäinen Neuwo, Hywihin Ja Siiwollisihin Ihmisten Tapoin; Nuoruudelle. Kirjanen on Juteinin käytösopas nuorisolle. Siinä annetaan ohjeita puhumisesta ja käyttäytymisestä eri tilanteissa ja neuvotaan, miten esimerkiksi pidoissa tai matkustettaessa toimitaan siivollisesti. Esimerkiksi luvusta Kuinga pitää puheen ulos toimituksen oleman? on seuraava neuvo: ”Lyhykäisen. Joka on aina pitkä-puheinen, ja yhtä asiaa niin kauan jarmuttaa, että ei siehen ikänänsä tahdo loppua tulla, sitä on juuri tukela kuullella. Mitäs ajattelet ja sanoa tahdot, sano lyhyeldä; sillä se on wiisaille otollinen.”

1819

Julkaistu kirjana: Wiipurissa : (And. Cederwallerin kirja-painossa), 1819.

Viittaus

Juteini, Jaakko, “Neuwo-Kirja, elli Lyhykäinen Oppi Hywiin ja Siiwollisiin Ihmisten Tapoin; Nuoruudelle,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134191.