Naarkosken koskitila

Aihe

Kuvaus

Naarkosken koskitilaa esittävän kartan suurin rakennus on saha, jonka yläpuolella on purukoppi. Sahan alapuolella on paloasema ja puusepänverstas, jonka oikealla puolella oleva rakennus toimi autotallina. Tallin yläkerrassa oli kolme asuntoa. Yhdessä huoneessa toimi pilketehdas vielä sodan jälkeenkin. Pilketehdas työllisti kaksi venäläistä sotavankia. Autonapumiehenä toiminut vanki oli ukrainalainen. Vilho Salin toimi sota-aikana Nastolan vankileirillä puutyönopettajana ja hän osasi valita leiriltä parhaat työntekijät Naarkosken Sahalle. Vangit tekivät muun muassa pajukoreja, joita he myivät Pukkilassa. Pajunhakureissulla vankien "vartijoina" toimivat alle kymmenvuotiaat Perttilän pojat Juha ja Asko. Sahan oikealla puolella ovat sähkövoimalaitos ja mylly, joiden yhteydessä oli myös Beda ja Jalmari Vesan asunto. Kanteleentien varrella olevan päärakennuksen oikealla puolella ovat navetta ja leipomo.

2014

Alkuperäinen kuva kuuluu Asko Perttilän ja työryhmän kokoamaan Naarkoski-valokuvanäyttelyyn

Viittaus

“Naarkosken koskitila,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 16. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7066.