Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messeniusen raamatun omistajista

Kuvaus

Henrik Vilhelm Claudelinin artikkelissa "Kajaanin linnan kuuluisan ja oppineen vangin Joh. Messeniuksen jesuiittaraamattu vielä tallella - Kajaanissa?" (http://digi.kirjastot.fi/admin/items/show/125935, julk. n. 1930) kerrottiin, että Karl Johan Lundin jälkeen jättämästä kirjastosta löydettiin vanha Raamattu, jonka arvellaan kuuluneen Johannes Messeniukselle. Raamatun ja kirjaston omisti löytöhetkellä K. J. Lundin poika, Kajaanin varatuomari Holger Lund.

Tässä artikkelissa selvitetään, kuinka kyseinen Raamattu on päätynyt Kajaaniin ja ketkä ovat olleet mahdollisesti sen aikaisemmat omistajat. Kun Messenius siirrettiin 1626 Kajaanin linnasta Ouluun, hän vei kirjastonsa mukanaan. Kuollessaan 1636 oli hän lahjoittanut kirjastonsa Oulun kirkolle, mutta suurin osa kokoelmasta myytiin.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehden numerossa 22.8.1930(?). Kirjoittajana nimimerkki G. E-d eli Gustaf Enwald.

1930

2018

Suhde

Johannes Messeniuksen Raamatusta on kirjoitettu myös seuraavassa artikkelissa: Kajaanin linnan kuuluisan ja oppineen vangin Joh. Messeniuksen jesuiittaraamattu vielä tallella - Kajaanissa?.

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125954.

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista.pdf