Paavonkulma

Paavonkulma

Kuvaus

Arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema Paavonkulman punatiilinen rakennus valmistui vuonna 1929 Palokunnankadun ja Rauhankadun kulmaukseen. Kulmarakennuksessa on liikekerroksen lisäksi neljä asuinkerrosta. Rauhankadun puolella on tornimainen viisikerroksinen osa, ja pihasiivissä kerroksia on kolme tai neljä. Rakennuksen tiilinen julkisivu ja muurauskoristelut edustavat vielä 1920-luvun klassismia, mutta ikkunoissa on näkyvissä jo uudempaa tyyliä, funktionalismia. Paavonkulma liittyy Vähäkallion vuonna 1928 suunnittelemaan, samanaikaisesti rakennettuun Rauhankatu 5:n rakennukseen. Paavonkulman liikehuoneistoja pitivät 1930-luvun alussa hallussaan mm. vaatturi Olavi Ahonen, leipuri Juho Fager ja urheiluliike Toivonen & Kumpp. Viisikerroksisessa osassa sijaitsivat Kaupunginhotelli ja synnytyssairaala Höyhensaari.

2015-04

1 valokuva, pysty, 17 x 12 cm

Viittaus

“Paavonkulma,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 27. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134380.