Pekka Halosen kirje Eino Leinolle 2.12.1911

Pekka Halosen kirje Eino Leinolle vuonna 1911.

Eino Leino tutustui taidemaalari Haloseen jo vuonna 1895. Halonen teki vuosien varrella kannet moniin Leinon teoksiin.

Järvenpää 2 Joulu 1911

Veli Eino!

nyt minulla on mieluisin velvollisuus Sinulle sanottavana, mitä yleensä voidaan ystävälle ja toverille sanoa: Olet tehnyt hyvän kirjan. Tämä ”Työn orjasi” paras suorasanaisistasi, mitä tähän asti olet tehnyt. Ja siinä on parasta, mitä yleensä on tehty. Elä nyt päästä lankoja käsissäsi löyhtymään. Virheetöntä hyvää taidetta Jumalan kiitos ei ole olemassa sentähden ei puhuta pikkuasioista. Mutta puhutaan, kun tavataan iloisesta ja suuresta asijasta, joka on nyt vallassasi. Lankoja on vielä punottava kireemmälle ja umpisolmu päähän, ettei jää mitään tietä ulos!

Mutta tämä ei ole kritiikkiä, se tulee itsestään, jos tuolla tiellä pysyt. Hirvenvarsan kun saa ikeen alle kesytetyksi sittepähän ihme lienee jos ei ura aukee.

Enempää en tarvinne tällä kertaa sanoa osoittaakseni iloani Työn orjassasi saavuttamastasi voitosta.

Hei vaan!

Tuostapa nyt tie menevi, ura uusi urkenevi!
Pekka

2.12.1911

Käsinkirjoitettu kirje

Viittaus

Halonen, Pekka, “Pekka Halosen kirje Eino Leinolle 2.12.1911,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122076.