Kullankaivajana Lemmenjoella

Kuvaus

Niilo Rauhalan muistele 35 vuotta kestänyttä elämäänsä kullankaivajana Lemmenjoella Martti Timosen ja Seppo J. Partasen tuottamassa kaksiosaisessa radio-ohjelmassa v. 1985.  Nipa kertoo kuinka kultaryntäys Lemmenjoelle alkoi v. 1949 ja miten liikaväestö karsiutui keskimäärin kahteenkymmeneen huuhtojaan. Toimeentulo piti hankkia 4-5 kuukauden aikana ja useimmilla rahat olivat vähissä keväällä, jolloin hankintoja tulevaa työmaata varten piti tehdä. Yhteishenki ja lähimmäisen auttaminen oli luonteenomaista kultamiesten keskuudessa. Vuosiin liittyi monenlaisia sattumuksia, joista mieleenpainuvin oli ehkä Ruitun pamaus v. 1953. Niilo Rauhalan viihtyminen Lemmenjoen erämaassa perustui vapaaseen erämaaelämään ja riippumattomuuteen siviilisaation kahleista.

1980

2014-11-13

Seppo J. Partasen aineisto 1980-1991

29:00

Partanen, Seppo J.
Timonen, Martti

Raumala, Niilo

Lemmenjoki
Moberginoja
Morgamoja
Tankavaara

Raumala, Aaro
Jomppanen, Antti
Kulta-Korhonen
Korhonen, Yrjö
Korhonen, Kullervo (Kulta-Korhonen)
Kokko, Heikki
Pellinen, Jukka

Viittaus

Raumala, Niilo, “Kullankaivajana Lemmenjoella,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122877.