Suomujoen puujumalat ja Utjanan helmireppu

Kuvaus

Eelis Peltonen oli tunnettu ketun ja ahman pyytäjä, mutta hän harrasti myös helmenpyyntiä Suomujoella vuosina 1910-1955. Suomujoki oli ollut venäläisten helmenpyytäjien pyyntipaikka vuosina 1840-1890, jolloin saaliit olivat olleet hyviä. Kiitokseksi hyvistä saaliista Suomujoen varteen oli pystytetty puujumalia, jotka nyttemmin ovat maatuneet. Tarinan mukaan Utjanan koski oli saanut nimensä Utjana -nimisestä miehestä, joka häipyi hänelle säilytykseen uskotun helmirepun kanssa tiehensä sillä välin, kun toiset kiskoivat venettä kosken ohi.

2009-12-14

2013-12-17

Inarin kirjastotoimen haastatteluaineisto 2009-2011

04:50

Vaattovaara, Merja

Huru, Matti

Utjanan koski
Suomujoki
Suonikylä

Utjana
Peltonen, Eelis

Viittaus

Huru, Matti, “Suomujoen puujumalat ja Utjanan helmireppu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 26. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/122968.