Emovahan siirtolohkare

Kuvaus

Emovaha (=äitikivi) on siirtolohkare eli jäätikön kuljettama, kalliosta irronnut iso lohkare. Korkeus 8 m, halkaisija 15 m, ympärysmitta 52 m, tilavuus n. 1 000 kuutiometriä ja paino lähes 3 000 tonnia.

Tarinan mukaan Emovahan eteläkuvetta on hieman louhittu ja kiviainesta käytetty läheisen, Hirvijokea ylittävän sillan rakentamiseen.

Emovaha on tunnettu hiidenkivenä. Uskomusten mukaan jättiläiset eli hiidet pystyivät heittämään melkoisia kiviä. Raision kirkkoa rakentanut Killi närkästyi Nousiaisten kirkkohankkeesta niin, että heitti kiven kohti kirkkoa, muttei ihan osunut.

(Lähteet: Nousiaisten historia I, 1977 ja Graniittikallioilta rahkasuolle, Glückert, Gunnar, 1991).

1997

Nousiaisten kunnankirjasto

Nousiaisten kunnakirjasto

Lupa kaupalliseen käyttöön pyydettävä Nousiaisten kunnankirjastosta. Tekijä mainittava.

Viittaus

Tiihonen, Paavo, “Emovahan siirtolohkare,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/124424.