Aineisto

Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä

Dublin Core

Tekijä

Nimeke

Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä

Kuvaus

Matkallaan Suomessa alkusyksystä 1819 poikkesi keisari Aleksanteri I myös Kajaanissa. Keisarin seurueeseen kuuluva ruhtinas Wolkansky ilmoitti keisarin vastaanottoa järjestelevälle kapteeni Sebastian Gripenbergille, että keisari 28. elokuuta söisi päivällistä Haapalankankaalla. Gripenberg selitti, ettei Haapalankankaan uudistalossa ollut ainoatakaan tähän tarkoitukseen sopivaa huonetta, mutta ruhtinas vastasi siihen, että "hänen majesteettinsa" oli näin päättänyt ja päätöstä oli noudatettava. Niinpä keisarille etsittiin sopivaa ruokasalia, ja kun muuta tilaa ei löytynyt, käytettiin uudistalossa olevaa melkein uutta tallia ruokailutilana.

Talli puhdistettiin ja seinät peitettiin koivunoksilla tallin hajun peittämiseksi. Lähimmästä talosta hankittiin pöytä ja lankusta valmistettiin penkki, joka vuorattiin kappaleella punaista verkakangasta.

Päivällinen nautittiin tallissa, minkä jälkeen keisari Aleksander matkusti kapteeni Juneliuksen ohjaamalla purjeveneellä Kajaaniin.

Artikkeli on ilmestynyt Kainuun Sissi -lehdessä numero 9/1933. Kirjoittajana G. Enwald.

Julkaisija

Luontiajankohta

1933

Aineiston välittäjä

Kajaanin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Formaatti

Teksti/PDF

Alueellinen kattavuus

Ajallinen kattavuus

1819

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 12. elokuuta 2022, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125867.
 

Tiedostot

Keisarintalli Paltaniemellä Paltamon kirkonkylässä.pdf

Geolocation