Aineisto

Tietoja vanhasta Kajaanista : Tietoja Kajaaninjoen luona olleesta linnan saarnaajan nurmesta

Dublin Core

Tekijä

Nimeke

Tietoja vanhasta Kajaanista : Tietoja Kajaaninjoen luona olleesta linnan saarnaajan nurmesta

Kuvaus

Pian Kajaanin linnan rakentamisen jälkeen, noin 1613, määrättiin linnan seuduille niin kutsuttu linnansaarnaaja. Hänen tehtävänään oli huolehtia linnan väen ja sen läheisyydessä asuvien ihmisten sielunhoidosta.

Vuodesta 1613 linnansaarnaajana toimi Mathias Johannis ja hänen seuraajanaan Thomas Nikolai. Kun Kajaanin kaupunki perustettiin 1651, erotettiin kaupunki ja maaseurakunta Paltamon seurakunnasta. Kajaanin seurakunta sai oman kirkkoherran vuonna 1655, ja samalla linnansaarnaajan ja kirkkoherranviran tehtävät yhdistettiin.

Linnansaarnaaja on luultavasti asunut linnan läheisyydessä, sillä tarkastuspöytäkirjoissa mainitaan kirkkotupa. Vanhoissa asiakirjoissa puhutaan myös linnansaarnaajan nurmesta, jonka mainitaan olleen linnan läheisyydessä Kajaaninjoen pohjoisella rannalla. Kun linnansaarnaajan virka liitettiin Kajaanin kirkkoherran virkaan, sai tämä palkkatuloinaan viljellä mainittua nurmea eli peltoa.

Julkaisija

Luontiajankohta

1933

Aineiston välittäjä

Kajaanin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Formaatti

Teksti/PDF

Alueellinen kattavuus

Ajallinen kattavuus

1600-luku
1700-luku

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja vanhasta Kajaanista : Tietoja Kajaaninjoen luona olleesta linnan saarnaajan nurmesta,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. kesäkuuta 2021, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125904.
 

Tiedostot

Tietoja vanhasta Kajaanista. Tietoja Kajaaninjoen luona olleesta linnan saarnaajan nurmesta.pdf

Geolocation