Aineisto

Kajaanin kihlakunnan henkikirjoittajat : Elämäkerrallisia tietoja

Dublin Core

Tekijä

Nimeke

Kajaanin kihlakunnan henkikirjoittajat : Elämäkerrallisia tietoja

Kuvaus

Kun kuningatar Kristiina 1650 antoi Pietari Brahelle läänityksenä Kajaanin vapaaherrakunnan, ryhtyi tämä heti järjestämään sisäistä hallintoa ja asetti tehtäviin erinäisiä virkamiehiä. Erittäin tärkeä ja vastuullinen toimi oli kamreerilla, eli kuten myöhemmin sanottiin, kirjanpitäjällä, jonka tuli mm. hoitaa vapaaherrakunnan kanslia ja laatia tilit verojenkannosta.

Kamreerin virkatehtävät olivat melkein samat kuin henkikirjurien, mistä syystä jälkimmäisiä ei ollut Kajaanin kihlakunnassa Brahen aikana. Ensimmäinen kamreeri oli entinen Turun kamreeri Niilo Olavinpoika Canik, joka tuli Kajaaniin 1651 ja hoiti kansliaa kuolemaansa asti 1661.

Tämän jälkeen alettiin käyttää nimitystä kirjanpitäjä. Varsinainen ensimmäinen henkikirjoittaja nimitettiin luultavasti vuonna 1680, vaikka tietoja Kajaanin kihlakunnan ensimmäisistä henkikirjoittajista ei olekaan tämän artikkelin mukaan säilynyt,

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehdessä 13.8.1934. Kirjoittajana G. Enwald.

Luontiajankohta

1934

Aineiston välittäjä

Kajaanin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Formaatti

Teksti/PDF

Alueellinen kattavuus

Ajallinen kattavuus

1600-luku
1700-luku
1800-luku
1900-luku

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Kajaanin kihlakunnan henkikirjoittajat : Elämäkerrallisia tietoja,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 20. kesäkuuta 2021, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125931.
 

Tiedostot

Kajaanin kihlakunnan henkikirjoittajat. Elämäkerrallisia tietoja.pdf

Geolocation