Aineisto

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista

Dublin Core

Tekijä

Nimeke

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista

Vaihtoehtoinen nimeke

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messeniusen raamatun omistajista

Kuvaus

Henrik Vilhelm Claudelinin artikkelissa "Kajaanin linnan kuuluisan ja oppineen vangin Joh. Messeniuksen jesuiittaraamattu vielä tallella - Kajaanissa?" (http://digi.kirjastot.fi/admin/items/show/125935, julk. n. 1930) kerrottiin, että Karl Johan Lundin jälkeen jättämästä kirjastosta löydettiin vanha Raamattu, jonka arvellaan kuuluneen Johannes Messeniukselle. Raamatun ja kirjaston omisti löytöhetkellä K. J. Lundin poika, Kajaanin varatuomari Holger Lund.

Tässä artikkelissa selvitetään, kuinka kyseinen Raamattu on päätynyt Kajaaniin ja ketkä ovat olleet mahdollisesti sen aikaisemmat omistajat. Kun Messenius siirrettiin 1626 Kajaanin linnasta Ouluun, hän vei kirjastonsa mukanaan. Kuollessaan 1636 oli hän lahjoittanut kirjastonsa Oulun kirkolle, mutta suurin osa kokoelmasta myytiin.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehden numerossa 22.8.1930(?). Kirjoittajana nimimerkki G. E-d eli Gustaf Enwald.

Luontiajankohta

1930

Aineiston välittäjä

Kajaanin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Formaatti

Teksti/PDF

Suhde

Johannes Messeniuksen Raamatusta on kirjoitettu myös seuraavassa artikkelissa: Kajaanin linnan kuuluisan ja oppineen vangin Joh. Messeniuksen jesuiittaraamattu vielä tallella - Kajaanissa?.

Alueellinen kattavuus

Ajallinen kattavuus

1600-luku
1700-luku
1800-luku

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. toukokuuta 2019, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125954.
 

Tietoja Kajaanissa olevan Johannes Messenius'en raamatun omistajista.pdf

Geolocation