Schröder, Friedrich Ludwig

Friedrich Ludwig Schröder

Kuvaus

Kirjailija, jonka huvinäytelmän Der Vetter in Lissabon ruotsinkielinen käännös Kusin i Lissabon kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Friedrich Ludwig Schröderin äiti oli aikansa kuuluisimpia näyttelijöitä ja avioitui näyttelijä Konrad Ernst Ackermannin kanssa vuonna 1749. Perhe liittyi kiertävään teatteriseurueeseen, joka kiersi mm. Kuurinmaalla, Preussissa ja Puolassa. Friedrich Ludwig näytteli lapsirooleja, mutta ei tullut toimeen isäpuolensa kanssa ja jäi pois seurueesta vuonna 1756. Kolme vuotta myöhemmin hän kuitenkin palasi seurueeseen ja ryhtyi kouluttamaan itseään näyttelijäksi ja tanssijaksi. Vuonna 1764 hän esiintyi Ackermannin seurueessa Hampurissa ensin komediarooleissa ja vähitellen myös vakavissa rooleissa. Hän alkoi myös kirjoittaa näytelmiä, joista ensimmäinen oli huvinäytelmä Der Arglistige.

Schröderillä oli suuri merkitys saksalaisen teatterin kehityksessä. Hän toi ensimmäisenä Shakespearen näytelmiä saksalaiselle näyttämölle, ja hänen suurimpia roolejaan olivat juuri kuningas Lear ja Hamlet.

Schröder kuului vapaamuurareihin ja perusti näyttelijöille oman loosin nimeltä "Elise zum warmen Herzen". Hän myös kokosi teoksen, joka käsittelee vapaamuurareiden historiaa (Materialien zur Geschichte der Freimaurerei seit ihrer Entstehung bis 1723).

Viittaus

“Schröder, Friedrich Ludwig,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 23. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126816.