Nicolai, Christoph Friedrich

Christoph Friedrich Nicolai

Kirjailija, jonka teos Werthers nöjen, som yngling kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Christoph Friedrich Nicolai (18.3.1733 - 11.1.1811) oli yksi pohjoisen Saksan valistuskauden johtohahmoista. Hän kävi laajaa kirjeenvaihtoa mm. G.E. Lessingin ja M. Mendelssohnin kanssa. Kirjeenvaihdon tuloksena syntyivät Nicolain parhaat teokset Briefe den Jetzigen Zustand der Schönen Wissenschaften Betreffend sekä Abhandlung vom Trauerspiel. Vuonna 1758 Nicolai otti hoitoonsa isänsä kustantamon ja alkoi julkaista mm. Herderin, Hamannin, Kantin ja Lavanderin tuotantoa sekä vuosina 1765–1806 Allgemaine Deutsche Bibliothek -aikakauslehteä (1793 lähtien Neue Allgemeine Deutsche Bibliothek), josta tuli aikansa tärkein saksankielinen kirjallisuusjulkaisu.

Nicolaista tuli aikaa myöten kiistelty hahmo aikalaisten keskuudessa. Hän halusi pitää kiinni valistuksen alkuperäisistä ajatuksista ja hyökkäsi kiivaasti kaikkia uusia kirjallisia virtauksia ja aatteita vastaan sekä kirjoitti satiireja ja parodioita Goethen, Schillerin ja muiden aikalaisten teoksista. Tällainen on myös Lukukirjaston kokoelmaan kuuluva teos Werthers nöjen, som yngling. Nicolain mielipiteet etäännyttivät hänet aikakautensa kirjallisuus- ja kulttuuripiireistä. Hän sai osakseen runsasta kritiikkiä ja hänen teoksensa unohdettiin. Vasta viime aikoina ne ovat saaneet osakseen objektiivista tarkastelua.

Lähde:
European authors 1000–1900: a biographical dictionary of European literature / ed. by Stanley Kunitz and Vineta Colby. New York: H.W. Wilson Company, 1967.

Viittaus

“Nicolai, Christoph Friedrich,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 29. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126817.