Müller, Johann Gottwerth

Johann Gottwerth Müller

Kuvaus

Kirjailija, jonka teoksen ruotsinkielinen käännös Ringen eller den tredubbla Qvinnolisten kuuluu Lukukirjaston kokoelmaan.

Johann Gottwerth Müller (17.5.1743 – 23.6.1828) oli saksalainen kirjailija ja kirjakauppias. Müller toimi kirjakauppiaana Magdeburgissa, Hamburgissa ja Itzehoessa. Hänet tunnetaan myös nimellä Itzehoen Müller (Müller von Itzehoe). Hänen tunnetuin romaaninsa on humoristinen "Siegfried von Lindenberg: eine komische Geschichte"(1779), joka vuoteen 1802 mennessä oli ilmestynyt kuutena eri painoksena ja sittemmin useana käännöksenä. Müller oli kirjailijana monipuolinen. Romaanien lisäksi hän kirjoitti myös näytelmiä, pamfletteja, esseitä ja arvosteluja. Hänen teoksiaan käännettiin tanskaksi, ranskaksi, hollanniksi, venäjäksi ja ruotsiksi. Vuosina 1771–1776 hän julkaisi myös Der Deutsche nimistä viikkolehteä. Müller myös itse käänsi kirjallisuutta mm. ranskan- ja hollanninkielistä. Hänen omasta lukeneisuudestaan kertoo oma 13.000 niteen kirjasto.

pdf

Viittaus

“Müller, Johann Gottwerth,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 24. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/126821.