Juliste : Joensuun kansalaiskokous 1911

Kuvaus

Toinen sortokausi oli Suomen historiassa sortokausiksi kutsutun ajanjakson jälkimmäinen vaihe vuosina 1908–1917. Venäjä pyrki silloin merkittävästi kaventamaan Suomen autonomiaa: Suomea hallittiin entistä enemmän Venäjän ministerineuvoston kautta. Keisari Nikolai II vahvisti 24.8.1911 Venäjän ministerineuvoston päätöksen Kivennavan ja Uudenkirkon kuntien siirtämisestä Suomesta Venäjän Pietarin kuvernementtiin. Eräänä perusteena oli pitäjien runsas venäläinen huvila-asutus. Päätöksen toteutus kuitenkin viivästyi protestien takia ja se hautautui lopullisesti ensimmäisen maailmansodan puhjettua. kaupungissa reagoitiin asiaan kuitenkin nopeasti, sillä 10.9.1911 järjestettiin kansalaiskokous asian tiimoilta.

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – Painokuvat

10.9.1911

Viittaus

“Juliste : Joensuun kansalaiskokous 1911,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132183.