Joensuun suomalainen tyttökoulu : kertomus lukuvuosilta 1909-1913

Kuvaus

Joensuun tyttökoulun toiminta alkoi 1865 yksityisenä ja aluksi ruotsinkielisenä kouluna. Sen perustivat sisarukset Vilhelmina ja Josefina Tavast, jotka olivat aiemmin johtaneet tyttökoulua Savonlinnassa. Pian Joensuuhun tulonsa jälkeen molemmat kuolivat nälänhädän seurauksena riehuneeseen kulkutautiin. Johtajattaren vastuun otti heidän sisarensa Adele Tavast. Hänen jälkeensä lyhyen aikaa johtajana toimi Stella Alftan. Hänen jälkeensä koulun johdon otti käsiinsä Thilda Beyrath.

Joensuun tyttökoulu siirtyi valtion haltuun ja valtionavun piiriin vuonna 1899. Lukukausimaksut alenivat ja vuonna 1904 ruotsin kieli poistui pääsyvaatimuksista.

Tyttökoulu toimi eri vuokrahuoneistoissa. Vuonna 1902 alettiin etsiä tonttia omalle koulutalolle, jonka saaminen tuli ajankohtaiseksi jo 1899 koulun siirryttyä valtiolle. Kaupunki luovutti koulun rakennuspaikan Pielisjoen varrelta Pötkänniemeltä vuonna 1907. Sinne rakennettiin tyttökoulun oma rakennus, jonka vihkiäisiä vietettiin 25.10.1913.

Joensuun suomalaisen tyttökoulun vuosikertomus on lukuvuosilta 1909-1913. Seuraavana syksynä 1913 päästiin lukukausi aloittamaan uudessa rakennuksessa.

Jns:n seutukirjaston maakuntaosasto – PKKO 38.505 JOE

1913

55 s.; 14,5 x 22 cm

Viittaus

Beyrath, Thilda, “Joensuun suomalainen tyttökoulu : kertomus lukuvuosilta 1909-1913,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/132210.