Kuopion suomalainen yhteiskoulu

Kuvaus

Kuopioon saatiin yliopistoon johtava suomenkielinen yhteiskoulu vuonna 1892 toisena Suomessa. Näin myös Savon tytöillä oli mahdollisuus saada korkeampaa jatko-opetusta kotimaakunnassaan suomenkielellä.

Koulun perustamisessa oli Minna Canthilla oma merkittävä osansa. Canth kirjoitti koulun puolesta muun muassa lehtiartikkelin.

Koulu aloitti toimintansa vuokratiloissa. Vuonna 1898 se muutti Haapaniemenkadun ja Eteläisen Vuorikadun (nykyisin Minna Canthin katu 46) kulmaan, jossa rakennus on edelleenkin olemassa.
Postikortti Kuopion suomalaisesta yhteiskoulusta, kuvattu vuosien 1905 ja 1915 välisenä aikana. Rakennus valmistui osoitteeseen Eteläinen Vuorikatu (nyk. Minna Canthin katu 46) vuonna 1897. Minna Canth oli perustamassa koulua sekä toimi myös sen johtokunnassa.

Kuopio

Viittaus

“Kuopion suomalainen yhteiskoulu,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/133764.