Taffwastehus affrÿthningh

Hämeenlinnan kartta 1600-luvun puolivalistä

Kuvaus

Hämeenlinnan kaupunki perustettiin vuonna 1639 Hämeen linnan pohjoispuolelle, linnan ja Pyövelinmäen väliselle alueelle, jossa nykyään sijaitsevat Linnankasarmit. Vanhan kaupungin tontit olivat kapeita ja pitkiä. Varsinaisia katuja oli vain yksi, ja sekin muistutti enemmän kylänraittia kuin katua. Kadun linnanpuoleisessa päässä oli tori ja sen varrella raatihuone. Kirkko rakennettiin 1660-luvulla, ja se sijaitsi kaupungin pohjoispäässä, Pyövelinmäen puolella. Niinpä kirkkoa ei vielä näy 1600-luvun puolivälissä piirretyssä kartassa. Hämeenlinnan kaupunki muutettiin 1770-luvulla kuningas Kustaa III:n määräyksestä linnan kupeesta Niementaustan mäelle, Saaristen virkatalon maalle.

2008-05

Lähde

Julkaistu kirjassa: Lindeqvist, K. O., Hämeenlinnan kaupungin historia : II osa: Kaupungin historia Ruotsin vallan aikana- Hämeenlinna : Hämeenlinnan kaupunki, 1926.

Viittaus

Schroderus, Laurentius L., “Taffwastehus affrÿthningh,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/133984.

hmln_kartta_1600-luvun_puolivali.pdf