Huilun Humina, elli Takaisin Tulo Wäinämöisen Hywästi jätöstä

Huilun humina eli Takaisin tulo Väinämöisen hyvästijätöstä

Kuvaus

Saatuaan ankaraa kritiikkiä ja ivaakin osakseen Jaakko Juteini oli jo päättänyt kokonaan lopettaa runoilemisen ja tehnyt tämän tiettäväksi teoksessaan Lähtö-Laulu, elli Hywästi-Jättö Wäinämöiselle (1819). Kalevalamittaan kirjoittamassaan Huilun huminassa Juteini kuitenkin pyörsi päätöksensä ja palasi Väinämöisensä luokse. Hän ei kuitenkaan kirjoittanut enää pilkkarunoja, vaan omistautui entistäkin enemmän suomen kielen asialle: "Waikuttamaan walistusta, oma kieli ombi kallis – armas paiste auringosta, wieras kieli walo kuusta." Huilun humina sisältää myös erillisen 16-säkeistöisen runon Elämän muoto.

1820

Julkaistu kirjana: Wiipurissa : (And. Cederwallerin kirja-painossa), 1820.

Viittaus

Juteini, Jaakko, “Huilun Humina, elli Takaisin Tulo Wäinämöisen Hywästi jätöstä,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134201.