Perhe-Kunda, Pila-Kirjoitus Epä-Luuloista, Kolmessa Osassa

Perhekunta, pilakirjoitus epäluuloista, kolmessa osassa

Kuvaus

Jaakko Juteinin Perhe-Kunda on ensimmäisiä suomenkielisiä kokeiluja näytelmäkirjallisuuden alalla. Se on kolmeen osaan jaettu vuoropuhelu, joka on kannanotto koulutuksen ja valistuksen puolesta, taikauskoa ja uskomuksia vastaan. Talollisen poika ja talon renki pilkkaavat kahden vanhan naishenkilön ennustuksia ja uskomuksia. Nuorukaiset, joista toinen tekeytyy naiseksi, alkavat kiistellä vanhusten kanssa aaveista ja taikakeinojen tehosta ja osoittavat lopulta kaiken sellaisen valheeksi. Tapahtumat päättyvät juhlaan talon lehtimajassa, jossa juodaan "walistuksen ja Suuren Ruhtinaan" malja.

1817

Julkaistu kirjana: Wiipurissa : (A. Cederwallerin kirja-painossa), 1817.

Viittaus

Juteini, Jaakko, “Perhe-Kunda, Pila-Kirjoitus Epä-Luuloista, Kolmessa Osassa,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134210.