Lääninhallitus - Hämeenlinna

Länsstyrelsen - Tavastehus

Kuvaus

Hämeenlinnan torin pohjoislaitaa hallitsi 1900-luvun alussa Carl Ludvig Engelin suunnittelema empiretyylinen lääninhallituksen rakennus, joka rakennettiin 1830-luvulla Hämeenlinnan palon jälkeen. Lääninhallituksen oikealla puolella on matala puutalo, jossa sijaitsi Alfred ja Karolina Nordinin perustama Kaupunginhotelli, jonka yhteydessä toimi myös I luokan ravintola. Kirjakauppias Enok Rytkönen osti hotellin tontin rakennuksineen vuonna 1909 ja purki liiketalonsa tieltä osan rakennuksesta. Kaupunginhotelli jatkoi kuitenkin toimintaansa torin kulmalla aina vuoteen 1929 asti. Lääninhallituksen vasemmalla puolella oleva talo purettiin vuonna 1912. Vanhassa talossa toimi mm. Suomen yhdyspankki ja kultaseppä Miettisen liike, josta saattoi välittää kyytipyynnön torin kulmalla päivystäville vossikoille.

2015-04

Julkaistu painettuna: Hämeenlinna - Tavastehus : Imp. Enok Rytkönen.

Viittaus

“Lääninhallitus - Hämeenlinna,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 25. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/134508.