Vähäisiä kirjelmiä XVI

Tutkimus Heinolan murteesta

Heinolan alueen murretutkimus 1890-luvulta.

Tiivistelmä

A. E. Lindforsin tekemä tutkimus murteesta jota puhuttiin Päijänteen etelä- ja lounaispuolella. Sen ala ulottui Heinolan ja Asikkalan pitäjien koillisrajoihin asti ja Sysmästä kuuluvat siihen Karilanmaan ja Nikkaroisten kylät. "Saamani kielennäytteet eivät ole tyydyttäviä. Vaikea on ylimalkaan vieraan tällä paikkakunnalla saada semmoisia käsiinsä. - Esitykseni on minun sentähden täytynyt pääasiallisesti perustaa yksityisiin lauseisiin ja sanoihin, jotka olen kansan suusta muistoon kirjoittanut. - Kysymällä en ole tietoja hankkinut. Kun joskus koetin kysyä, sain enimmiten niin sekavia vastauksia, ett`en niistä viisastunut. Selvemmät taas olivat usein aivan vääriä."

Viittaus

Lindfors, A. E., “Vähäisiä kirjelmiä XVI,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 28. maaliskuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/2876.

Vähäisiä kirj XIV.pdf