Naarkosken uudella kivisillalla

Kuvaus

Naarkosken uusi kivisilta Porvoonjoen yli valmistui vuonna 1915. Ylimmäinen, kuohuvaa koskea esittävä kuva on otettu pian sen jälkeen, sillä vasemmassa reunassa näkyvät vielä vanhan vesirännin jäänteet. Toinen ja kolmas kuva on otettu todennäköisesti 1920-luvulla. Neljäs kuva on otettu Ekmanin rannasta päin, todennäköisesti 1930-luvulla. Viidennen kuvan ottoaika ei ole tiedossa. Kuudes kuva on vanha postikortti. Talvimaisemakuvan on ottanut Asko Perttilä.

Uusi kivisilta aiheutti Naarkosken laitoksille huomattavaa haittaa, koska enää ei saatu vettä turbiineihin uuden sillan alta. Vuonna 1923 valmistui voimalaitosinsinööri Jalmari Maunolan suunnitelma veden johtamisesta sähkövoimalaitokseen ja sahaan putkia pitkin. Kosken länsirannalla olevaan niin sanottuun pauniin (pauni on vesiallas) rakennettiin betonista pato, jotta paunissa oleva vesi ei päässyt valumaan hukkaan. Vesi johdettiin laitosten turbiineihin paunista lähteviä putkia pitkin. Viljam Nikkilä ja Vilho Perttilä, appiukko ja vävy, rakensivat 1940-luvun puolivälissä uuden sähkölaitoksen. Ensimmäisen turbiinin teho oli 142 hv, toisen 30 hv, myllyn 30 hv ja sahan arviolta 70 hv.

2014
2016-07

Alkuperäinen kuva kuuluu Asko Perttilän ja työryhmän kokoamaan Naarkoski-valokuvanäyttelyyn.

Kuva/TIFF

Viittaus

“Naarkosken uudella kivisillalla,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 19. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/7120.

vanha_silta.tif
naarkoski_silta.tif