Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa

Ali Ervasti

Kuusamon pitkäaikainen aluelääkäri Aleksanteri Ervasti syntyi Kuusamossa 7.4.1890. Hänen isänsä oli Sihveri Herman Ervasti, joka oli Venäjän vallan ajan merkittävimpiä kuusamolaisia kauppiaita. Pojan ristimänimi Aleksanteri lyheni pienenä Santeriksi, sittemmin Aliksi.

Ervasti kävi Oulun lyseon ja valmistui ylioppilaaksi vuonna 1909. Lääketieteen kandidaatin arvon hän sai vuonna 1914 ja lääketieteen lisensiaatin vuonna 1922. Vuonna 1921 hän aloitti toimensa Kuusamon aluelääkärinä, jota virkaa hän hoiti lopulta yli kolmekymmentä vuotta. Laajan pitäjän lääkärin arki oli raskasta ja vastuullista, ja Ervastin piti päivystää viikon jokaisena päivänä. Kun muita lääkäreitä ei ollut, hoiti hän yksin kaikki kuusamolaisten vaivat; hän oli niin yleislääkäri kuin kurkku-, korva-, silmä- ja hammaslääkärikin sekä lisäksi hyvä ja taitava kirurgi. Matka Kuusamosta Oulun lääninsairaalaan oli näet pitkä ja tie usein kelirikon vuoksi kulkukelvoton, joten Ervasti joutui tekemään yksin vaativiakin leikkauksia.

Vaikka yksin laajaa työsarkaansa hoitavan lääkärin virka oli raskas, etenkin sodan jälkeen, kun pitäjän hävityksessä oli tuhoutunut niin sairaala kuin lääkärin virkatalokin, ei Ervasti pitänyt tapanaan valittaa työstään. Hän piti sitä ensiarvoisen tärkeänä ja arvosti ammattiaan suuresti. Vastuullisen työn vastapainona olivat sitten perhe, eräharrastukset, lukeminen sekä ystävät. Ali Ervastia pidettiin varsin hauskana seuramiehenä ja hyvänä jutunkertojana.

Talvisodassa Ali Ervasti toimi sotilassairaalan päällikkönä. Jatkosodan ja suuren saksalaisten hyökkäyksen myötä hän sai vastuullisen tehtävän toimia sotasairaaloiden päällikkölääkärinä. Ervasti ylennettiin lääkintämajuriksi ilman sotakouluja.

Lääkärintoimensa ohella Ervasti oli aktiivisesti mukana kaikissa yhteisissä asioissa ja Kuusamon kunnalliselämässä vuosikymmenten ajan. Hän toimi kunnanvaltuuston puheenjohtajanakin useita vuosia. Kokoomuslaisen Ervastin mielipiteitä arvostettiin niin omassa poliittisessa piirissä kuin sen ulkopuolella, sillä hän ajoi yhteistä hyvää tehden uutterasti työtä käytännön asioiden eteen. Yhteiskunnallisista ja sotilaallisista ansioistaan Ervasti sai eläessään useita kunniamerkkejä. Vuonna 1951 hän sai tunnustusta työstään, kun valtioneuvosto nimitti hänet lääkintöneuvokseksi.

Kuusamossa Ali Ervasti oli kaikkien kunnioittama ja arvostama mies, joka oli kooltaankin iso, komea ja ryhdikäs. Hän oli kaikin puolin värikäs persoona, josta kerrottiin paikkakunnalla monenkirjavia tarinoita. Kerran esimerkiksi oli Ervastin vastaanotolle tullut hänen lapsuudentoverinsa, jolla oli ollut kipeä märkäpaise pakarassaan. Ervasti oli komentanut potilaan makaamaan housuitta leikkauspöydälle, päivitellyt sitten pahasti tulehtunutta ajosta ja iskenyt samalla varoittamatta paisetta nyrkillään. Paise oli puhjennut ja märkä tyhjentynyt niin vauhdikkaasti, että sitä oli lentänyt lääkärinkin päälle. Itse hoidosta ripeäotteinen Ervasti ei ollut sanonut veloittavansa mitään, mutta oli tahtonut kuitenkin leikkauspöydän vuokrasta sata markkaa. Outoa hoitotoimenpidettään hän oli kommentoinut yksikantaan: ”Tämä on siitä, kun poikasena tapeltiin ja minä en silloin sinulle pärjännyt. Nyt ollaan sujut!”

Kerran taas oli vastaanotolle saapunut vanha mummo, jota vaivasi silmätulehdus. Pahaa aavistamaton mummo oli kertonut Ervastille yrittäneensä hoitaa silmätulehdusta virtsalla. ”Lääkäri Ervastia mummon poppakonstit eivät vakuuttaneet. Ervasti haukkui mummon pahanpäiväisesti ja kirosi tälle kansanomaisin sanankääntein: ’Jos kusi olisi lääkettä, niin kai se alapään viivakin olisi parantunut umpeen!’” (Anna Perälä: Pienet jäljet permannossa: muistelmia lapsuudesta ja evakkotaipaleelta. 2004.)


Vanhemmat
Sihveri Herman Ervasti ja Brita Maria Waarala

Puoliso
Impi Maria Niskasaari

Ammatti
lääkäri, lääkintöneuvos

Syntymäaika ja -paikka
7.4.1890 Kuusamo

Kuolinaika
4.12.1952

Lähteet
Anna Perälä: Pienet jäljet permannossa: muistelmia lapsuudesta ja evakkotaipaleelta. 2004
Leinonen, Hannes: Ali Ervasti – kuusamolainen persoonallisuus. Kaltio 1953: 1
Vohlonen, Jyrki: Ali Ervastin kuolemasta tänään 51 vuotta. Koillismaan uutiset 4.12.2003
Ervasti, Seppo: Johdatus Kuusamon historiaan; Maakaupan synty; maakauppias Ervasti.