Kajaanin kaupungin kansakoulusta ja sen ensimäisistä opettajista

Kajaanin kaupungin kansakoulusta ja sen ensimmäisistä opettajista

Kuvaus

Vuoden 1872 toukokuussa myönsi Suomen valtio Kajaanin kaupungin ensimmäiselle kansakoululle 1 000 markan vuotuisen valtionavun. Saman vuoden kesäkuussa vahvistettiin ohjesääntö kaupungin ensimmäiselle kansakoululle. Kansakoulua varten kaupunki osti heinäkuussa 3 000 markalla edemenneen tuomari Carl Adolf Carlssonin talon, joka sijaitsi Kajaaninjoen varrella.

Kaupungin ensimmäinen kansakoulu avattiin 1. helmikuuta 1873 ja se toimi samalla paikalla vuoteen 1889 saakka, tiloihin, joissa ala-alkeis-, reali- ja alkeiskoulu olivat sitä ennen toimineet.

Artikkelissa luetellaan myös kansakoulun johtokunnan esimiehiä, opettajia ja muita koulutukseen liittyviä henkilöitä.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehdessä numero 60/1934. Kirjoittajana G. Enwald.

1934

2018

Suhde

Tietoja Kajaanin koulun entisistä opettajista n. vuosilta 1812-1918 ja ala-alkeiskoulun entisten oppilaiden myöhemmistä elämänvaiheista vuosilta 1848-1875 löytyy myös täältä: Elämäkerrallisia tietoja Kajaanin koulun opettajista ja huomattavimmista oppilaista.

Viittaus

Enwald, Gustaf, “Kajaanin kaupungin kansakoulusta ja sen ensimäisistä opettajista,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 18. huhtikuuta 2024, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125927.

Kajaanin kaupungin kansakouluista ja sen ensimmäisistä opettajista.pdf