Aineisto

Eräs "rynttypaali"-juttu Kajaanin raastuvanoikeudessa n. 120 vuotta sitten

Dublin Core

Nimeke

Eräs "rynttypaali"-juttu Kajaanin raastuvanoikeudessa n. 120 vuotta sitten

Kuvaus

Lokakuun 7. päivänä 1811 tuli Claes Molander Kajaanin raastuvanoikeuteen. Hän kertoi, että porvarintytär Anna Leena Pikkarainen oli talossaan edellisenä päivänä klo 16 antanut kaupungin piikojen ja renkien tanssia renki Erik Kettusen soittaessa viulua. Muuta rikollista ei ollut tapahtunut, mutta itse tanssi, vieläpä sunnuntai-iltana, oli rikos, josta hän tahtoi syyttää.

Oikeus tuomitsi Anna Leena Pikkaraisen maksamaan sakkoa 40 markkaa. Oikeus katsoi myös pelimanni Kettusen syylliseksi, mutta koska hänellä ei työläisenä ollut rahaa sakkojen maksamiseen, määrättiin hänet istumaan yhdeksi sunnuntaiksi jalkapuussa kirkon oven ulkopuolella. Muille tanssiin osanottaneille annettiin varoitus.

Artikkeli on ilmestynyt Kajaani-lehden numerossa 98/1934. Kirjoittajana nimimerkki H. W. C. eli Henrik Vilhelm (Wille) Claudelin.

Luontiajankohta

1934

Aineiston välittäjä

Kajaanin kaupunginkirjasto

Julkistamisajankohta

2018

Kieli

Formaatti

Teksti/PDF

Alueellinen kattavuus

Ajallinen kattavuus

1811

Viittaus

Claudelin, Henrik Vilhelm, “Eräs "rynttypaali"-juttu Kajaanin raastuvanoikeudessa n. 120 vuotta sitten,” DIGI - Yleisten kirjastojen digitoimaa aineistoa, viitattu 9. heinäkuuta 2020, https://digi.kirjastot.fi/items/show/125965.
 

Eräs rynttypaalijuttu Kajaanin raastuvanoikeudessa n. 120 vuotta sitten.pdf

Geolocation